Albertpark wordt grondig opgewaardeerd
Albertpark wordt grondig opgewaardeerd
Het Albertpark wordt de volgende maanden grondig gerenoveerd. Eerder al werden de oude en zieke bomen verwijderd en vervangen. Binnenkort wordt ook de padenstructuur heraangelegd en krijgt het stadspark nieuw meubilair.
Het Albertpark is een belangrijke schakel in het Landschapspark dat Lembeek met Buizingen zal verbinden. Het maakt ook deel uit van het strategisch project ‘Zuurstof voor de Zenne’ van de Vlaamse overheid dat de open ruimte in de buurt van de Zenne wil behouden, versterken en herinrichten. Het Albertpark staat dan ook al enkele jaren bovenaan het renovatielijstje van de stad. Maar de volgende maanden wordt de daad bij het woord gevoegd.
Opnieuw een gezonde frisse en groene long
Het gros van de oude en zieke bomen werd de voorbije weken gerooid. Ter vervanging werden ook tal van nieuwe bomen aangeplant. Het gaat om een historisch assortiment dat van oudsher in onze streek als parkboom terug te vinden was. Volgens een botanicus die bij de werken betrokken is, heeft Halle nu zelfs enkele zeldzame exemplaren in het stadspark die je nergens anders in het land terugvindt.
Witte in plaats van rode paden
De padenstructuur, typerend voor de Engelse landschapsstijl waarvoor in 1897 bij de aanleg van dit stadspark geopteerd werd, blijft behouden en waar nodig heraangelegd. De paden krijgen wel een nieuwe halfverharding met kalkgesteente. Een groot voordeel van halfverharding is dat het goed waterdoorlatend is. Door gebruik te maken van kalkgesteente worden de paden ook krijtwit waardoor het park meteen een pak frisser oogt in vergelijking met de huidige rode paden. Het gaat trouwens om dezelfde halfverharding die zal gebruikt worden in het nieuwe Nederhempark en het toekomstige Zennepad ter hoogte van de Leide. Zo verkrijgen we ook uniformiteit in het Landschapspark.
Een heus welkomplein en nieuw parkmeubilair
Ter hoogte van de bibliotheek krijgt het park een uitnodigend inkomplein. Dit plein krijgt een betonverharding en kan daardoor gemakkelijk gebruikt worden voor kleine culturele evenementen, een kerstmarkt of een pop-upinitiatief zonder dat de ondergrond daardoor beschadigd wordt.
Tot slot wordt het parkmeubilair helemaal vernieuwd. Er worden nieuwe zitbanken geplaatst en nieuwe (omgekeerde U-vormige) fietsbeugels ter hoogte van de Basiliekstraat. Voor de zomer wordt er ook nog een Zenneterras aangelegd waar je zal kunnen genieten van de koelte en het water. Na de uitvoering van al deze infrastructuurwerken worden er door de eigen uitvoeringsdienst borders langsheen de Zenne en Parklaan aangeplant.
Met al deze ingrepen zal het stadspark opnieuw piekfijn in orde zijn voor zijn 125-ste verjaardag in 2022.